Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Monday, May 2, 2011

Di mana RM1.00..??

Oke..oke… ni kali kita blajar mengira pla… 12345678910%#......
Smua pun pandai mengira juga kan…???
So.,senang la sya mau bagi soalan ni kalo bgini...ehheh….
Oke.,jgan risau ni maths darjah 6 ja ni….ehheh….


Soalan berbunyi seperti ini :


Pada suatu hari, Ali telah meminjam duit Rm50 dari ibunya dan juga Rm50 dari abangnya….
So Rm50 + Rm50 = Rm100.00 kan..??
Rm50 dari ibu + Rm50 dari abang = Rm100
Ali ke kedai kasut untuk membeli sepasang kasut yang berharga RM97.00
kasut ni berharga Rm97...hehee..
Dengan duit Rm100 yang dipinjam dari ibu dan abangnya maka dapatlah Ali membeli kasut tersebut..


Baki duit Ali setelah membayar kasut itu ialah RM3


Ali pulang ke rumah dan mengembalikan Rm1.00 kepada ibunya dan Rm1.00 kepada abangnya
Rm2 suda di kasi balik...
Rm1 masih di tempat Ali
Rm50-Rm1 = Rm49 )


Bererti Ali Cuma perlu membayar ibunya Rm49 dan kepada abangnya Rm49..


Rm49 + Rm49 = Rm….???


Oke-oke sya tolong kira….
Rm49 + Rm49 = Rm98


Jadi duit yang perlu Ali bayar ialah Rm98 jika digabungkan jumlah yang perlu dibayar kepada ibunya dan abangnya…


Dan Rm3 yang tadinya masih berbaki Rm1 di tempat Ali… ( Rm1 bagi ibu, Rm1 bagi abang )
so Rm1 tempat Ali + Rm98 = Rm..???


Rm99 kan…???


Bukan kah Duit keseluruhan pada mulanya ialah Rm100…??


Rm100 - Rm99 = Rm1...???




So, Rm1 pgi mana…???


Oke.,jawab…. Jgan tak jawab…..hihiihiih…..





comments

6 comments:

Keno said...

Soalan mcm ni sa pnah jawab masa tadika lagi.
Ok, sa try jawab ah.
Sekarang ni, bila ko cakap Ali hilang RM1 lagi, ko fikir balik.
Ali bayar Mum dan Bro RM1 sorang dan dia still hutang mereka RM49 masing-masing.
Masalah sekarang ni, ialah, kita sdah calculate balik balance yang tinggal iaitu RM49+RM49 = RM98.Kemudian ko campur RM1 dekat tangan, adalah munasabah si Ali dapat RM99.
Tapi, kalau ko fikir reverse pulak, ko kira RM99, kemudian, RM99-RM97(harga kasut) = RM2.
RM2 ni tadi Ali dah bg Mum dan Bro. Dan assume kat tangan Ali ada RM1 balik sebab tadi belance RM3.
Bukankah RM2+RM1=RM3?
Dan kira balik campur kasut td RM97.So total semua RM97+RM3=RM100 kan?

Deffny said...

ko pkai system reverse kan...? tpi cuba mha fkir balik... knapa Rm99 ko tolak Rm97..?? knapa x Rm100 - Rm97 ja..?? sbb mmg pun spatutnya Rm100 - Rm97... bukan Rm99 -Rm 97.... sbb Rm99 tu ertinya yg x ckup sda.... hmm..??

nayadason said...

dia masih hutang rm0.50 sen ngan mama & abg dia..dia cuma kembalikan rm49.50 sen saja. sbb harga kasut rm97.00... 97 bahagi 2 = rm48.50.. dia bg rm1.00 sorang.. total di bg hanya rm49.50..

Deffny said...

nayadason : dia blum kembalikan duit tu.. dalam soalan dia cuma kembalikan Rm1.00 ... so dengan rm1.00 tu kita tau hutang dia masih rm49 stiap seorang tu... so cam na..?

Anonymous said...

kan yang rm 1 ringgit tu ngan dia so 99+1=100....betul ka??? jan marah kalau salah....hihihi

Deffny's Blog said...

anonymous - salah.. rm49 + rm49 = Rm98 + duit tmpt Ali = Rm99.... Rm1 mana..??