Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Thursday, January 24, 2013

Happy Birthday to me ♪ ♫•.. ^2013^

hye.,everybody... ^__^
waa.,terus terang memang suda sangat lamaaaaa teramat lamaaaaaaa sya x update Blog ni..
dan ini adalah entry pertama sya untuk 2013..?
Entry pertama..? yuppps..huhu..
Nasib baik la masih bulan Januari..

So, belum teramat lambat dan terlewat untuk sya ucapkan Happy New Year 2013 to all my friends, readers and ...?? and apa lagi arh.. and siapa-siapa saja la..hehe..

Sya tau ada yang selama ni sembunyi-sembunyi saja baca Blog sya kan..?
it's owkey bha.. Yang penting kamu sporting..Hihi..
Namun sya senang jika sya dapat mengenali kamu wahai pembaca-pembaca yang setia.. ^__^

Owkey.. mari sya mau buat kajian kejap..

Siapa yang baca Blog sya dari 2011..? Angkat tangan..hehe.. yang 2012..?
dan yang baru perna baca hari ini..?LOL.. mau juga kenen bgitu kan..
suka hati la bah kan mau baca atau x..

owkey..so who's birthday..?

you or me..?
its me la..hehe.. my Blog also birthday..lol..
ya.,date birthday sya suda berlalu beberapa hari yang lalu tapi sya tetap mau cerita-cerita, sharing-sharing sikit sebab sharing is caring kan..LOL.. 

yala.,1 tanda kesyukuran sya untuk hari sya dilahirkan ble bah kan...

My question is..... Pernah kah kamu rasa kamu sangat bersyukur yang kamu dilahirkan di dunia ini..??

jawapan :
a) Perna yang dulu
b) kadang-kadang bersyukur
c) kadang-kadang tidak bersyukur
d) macam tidak perna
e) bersyukur juga sikit
Tttttteeetttt..!!! Begitu ka jawapan kamu..? jujur...? yang benar..? betul ni..?hehe..
Mungkin juga ada yang tidak pernah fikirkan benda ni seriously kan..??
it's owkey.. biasala bah tu belum matang kan...(LOL macam la kenen sya matang ni...) :P

bah.,owkey la.. sedikit untuk di share di hari lahir atau lebih tepat di hari ulang tahun kelahiran sya..Aisehh(skema sangat..)

owkey siapa tau....??
kalau ada birthday mesti ada apa..??
ini budak tadika pun tau jawapan ni...hoho..

So.,ya... here's my birthday cake for 23rd years old in 2013...

jengg...jenngggg...jennnnnnnggggg.....~



cantik ka tidak..?? sedap ka tidak...?? tidak perlu tanya sebab memang cantik dan memang sedap...hohohooh.. ^__^

Ni adalah kek sya yang paling special.. Nampak itu wording..? Full name kan..?ehhe..
cuba kamu tengo kek sya yang tahun lalu --> my birthday cake on 2012
looks different huh..? ada matang sikit kek kali ini..? atau ada sedap sikit..??
semuanya yes...
* matang sikit ? - yes
* cantik sikit ? - yes
* sedap skit ? - yes
* full name ? - yes
* special ? - of course.. because this cake is made by...hehehe... okey2.. no..no.. gave by my special one.. my beloved one.. yes him...hehe.. you know who I'm talking about..(ini bukan lagi rahsia.. someday I'll share this story with you all..heheh..)

so.,ya.. I'm so happy with the cake.. first time in my life ni.. my full name di kek birthday sya..heheh..

::: Darlenk Thanks so much.. bby love you so much.. Mmmuuuaaahhhhhhhhhhhhhh.. :*

So.,ya.. Tahun lalu sya lebih banyak story tentang berapa bnyak sms, post, hadiah yang sya dapat..

Tahun ni terus terang sya x lagi mendapat begitu banyak Sms, Hadiah dan Fb's post.. :'( so sad..lol.. (Fb post bnyak jg pla..lol)



x la.. buat apa mau sad... I'm happy owkey.. I'm the birthday girl mah.. mana ble sedih2..hoho..
Apa yang penting pada hari itu, orang tersayang dan juga keluarga tersayang ada bersama-sama sya di hari yang penting dalam hidup sya..hihi..



Emmm.,ya.. I think that's enough for me..

besides, I got a very cute and beautiful card made from korea... ooopssss.,no no.. not from korea owkey... From my beloved one.. My darlenk..hehe..(jgan marah arh b... :p)
(I know he works hard on it.. ^_^)


Darlenk.. Thanks so much.. bby love it so much.. :)
and I love you more than everything.. 

I also got A gifts from my mum and my cousin.. 



Dear my mum :  Ponsikou kuma dika ama.. auh oku mengharap doh hediah mantad dika kasasari tuh gisom minaganak koh doho... irih noh hediah paling berharga bagi doho.. (waaa.,spiking kama ni..kasi lulus saja la..hihi..)


Dear my darlenk : Terima kasih untuk kad yang sangat cantik.. bby tau b kerja keras untuk buat semua tu..
terima kasih juga untuk kek yang indah... there's my full name on it.. :) Terima kasih kerna mencintai bby.. :*


thanks for leaving your jacket here with me.. :)


Dear my cousin : Thanks for the very usefull book you gave.. How I need that..And I know God knows what I needed.. It's like a magic sometimes..hihi..



here's the video of me on my birthday 23rd..
video

Dear God, Thanks for everything..

YA..that's all I needed...
I'm Thankful and Grateful for everything happened in my life..
There's too many things happened in my life.. many things has changed too.. :)
My life may not going the way I planned it, but it is going exactly the way God planned it..
And I know everything is still on God's Plan..
God will bring to me what is meant to be... ^__^

Do you believe on God's Plan..?

Adakah kamu percaya akan Rencana Tuhan..?
Did You..?
or No at all...??
Let me share you something about it.. (Bah.,jaga.. mula suda ni sya mau berbicara...hihi..)
Be ready...
YOU SHOULD KNOW THIS....(Important..!!)
okey.. di bawah ada 1 picture... cuba teka picture apa ni..? 



So.,adik-adik sekalian picture apa ni..? abang-abang dan kakak-kakak sekalian confirm tau apa ni kan..??

katak..? berudu..? ikan..??? gula-gula..? Tauge..?? TTttteeeeeeetttttttt...semua salah...
So apa la..? 
Inilah yang dipanggil "Sperm" atau dalam bahasa malaysia = Sperma..
Owkey baiklah.. Sya tau sampai di sini ada suda yang negatif thinking.. LOL..
Bukanlah.. sya bukan mau mengajar kamu yang 18 tahun ke atas punya perkara..Aiishh..

Owkey..,direct to the point of my story..(Aisehh..)

So.,kamu nampak kan macam mana keadaan Sperma itu terjadi.. dalam beribu-ribu dan berjuta-juta sperma yang dihasilkan oleh si bapa,si daddy, si ayah.. 
CUMA 1 SAHAJA YANG BERJAYA BERTEMU PADA OVUM UNTUK DISENYAWAKAN...(sya tau ada yang baca part ni mula sda x faham..) 
well.,ya..kamu kan belum perna mengandung dan beranak.. 
bukan macam sya....EEhhhhh..,eehhh....bukan..bukan.. bukan sya.. sya pun x perna mengandung atau beranak tapi di sekolah menengah ada belajar ni kan..(kalau masi ingat la dan bila kamu dewasa kamu harus dan mesti tau perkara ini..)

So.,apa yang sya mau kamu dan kita semua yang ada di dunia ini sedar pada hari ini...


KITA ADALAH DI ANTARA "SATU" DALAM BERJUTA-JUTA-JUTA-JUTA-JUTA SPERMA YANG TERPILIH KINI "DILAHIRKAN" MENJADI MANUSIA YANG BERADA DI DUNIA INI..


Lucky or not..?? 

betapa bertuahnya kan..?
kenapa bukan sperma yang satu..? atau yang satu lagi..? atau yang tu na..? atau yg itu..? 

Tapi Kitalah si sperma yang satu-satunya terpilih dan berjaya emmm... berjaya apa ya..?? berjaya jadi manusia saja la.. klau sya guna ayat yang mendalam nanti adik-adik kita kebingungan suda sampai part ini.. 

Jadi itu adalah perkara yang kamu dan kita semua harus sedari.. Bukan senang-senangkan untuk dilahirkan sebagai manusia.. bukan semua sperma layak dan terpilih untuk jadi manusia di dunia ini... tapi cuma 1 sperma sahaja.. dan tanpa kita semua sedari.. kita adalah sperma-sperma yang terpilih itu.. dan akan dilahirkan di dunia ini.. 


Adakah kamu semua sedar betapa istimewanya kita yang merupakan di antara sperma-sperma yang terpilih itu..???
Kita dilahirkan bukan kebetulan atau bukan kerana tersilap atau kesilapan..


MELAINKAN KITA SEMUA ADALAH DALAM RENCANA TUHAN SEJAK KITA BELUM DILAHIRKAN LAGI.. 


"Sebelum Aku membentuk engkau dalam rahim ibumu, Aku telah mengenal engkau, dan sebelum engkau keluar dari kandungan, Aku telah menguduskan engkau, Aku telah menetapkan engkau menjadi nabi bagi bangsa-bangsa."


(yeremia 1:5)


Jadi jangan pernah remehkan lagi hari kelahiran mu.. Bukan sya bermaksud.. kamu harus menuntut majlis atau acara yang besar-besaran untuk hari ulang tahun kelahiran kamu tapi jangan pernah lupa untuk bersyukur atas kelahiran mu di dunia ini..
nanti sya akan share sedikit tentang "kenapa atau apa tujuan kita dilahirkan..?" (hehee.,bukan bermaksud sya serba tau tapi sya mau share apa yg sya pegang di dalam hidup sya sebagai panduan dan ingatan kepada sya dalam menjalani kehidupan di dunia ini.. ^__^ )

ALWAYS REMEMBER THAT YOU ARE SO SPECIAL..

GOD CHOOSE YOU LONG BEFORE YOU CHOOSE HIM..


God says your salvation is no accident. 
He chose you long before you chose Him. 
He took the initiative. 
The Good News translation puts it this way: "You were chosen according to the purpose of God."

"Dear friends, God the Father chose you long ago and knew you would become His children." 

(1 Peter 1:2) 



comments