Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Wednesday, August 17, 2011

50 sen pun kedekut kah..??

Hmm.,hari ni sya naik bus pg bandar… (dehh.,formal juga..)
Oke..oke… sptutnya bgini ja… --> hari ni sya mau p kk ( <--means d bandar la tu..)
So.,sya naik bus ja…
Kos naik bus p kk ni 50sen ja sebenarnya..
Tpi gara-gara 50sen ni la ada kjdian yg kecoh terjadi...ahhahaaa…

Mula-mula sya rasa lucu tpi last-last sya rasa bikin marah pla ni kes ni..

Crita dia bermula bgini…
Seperti biasa la tu kalau naik bus.. Ada kondukter dia pungut duit kan…
So ya… gitu juga la keadaan time sya naik bus.. (<--knapa bha ni cam skema btul..??LOL)

Time yang kondukter pungut duit tu..
Tiba-tiba di belakang ada yang sibuk-sibuk pla… kecoh-kecoh gitu la...
So., sya pun join la jadi pendengar ja la…

Ada ni 1 mama.. Dia x mau bayar 50sen (enggan membayar 50sen)…
Sya pun x tau la pasal apa…
Tapi yang sya sempat dengar begini dialog si kondukter & si mama tu…

Kondukter : alaa.,50sen sja pun..
Mama : sya x mau bayar… bbrapa minit sja dalam bus pun mau bayar ka..??
Kondukter : jadi kau ingat semua free ka..?? Orang lain pun bayar bha…
Mama : sya cakap sya x mau bayar… kau pgi bagitau driver kau… sya x mau bayar… lagipun umur sya lebih 60 tahun sda mha... so.,buat apa sya mau bayar oowwhh..??
Kondukter : macam mana pun kau kena bayar juga… orang lain pun bayar…. 
Mama : kau mau sya bagi tgo IC sya ka..?? Buat apa sya bayar ooo.. Sya….bla...bla..blaaa..blaaa….blalallaaaa… (dengan nada yang tinggi & marah-marah..)
Kondukter : 50sen pun x dapat bayar ka..??!! Anjing kedekut kau sna…!!!! (sambil jalan mninggalkan si mama yang enggan membayar tu..)

Mula-mula sya rasa lucu… sya pun x tau knapa sya rsa lucu… kebetulan ada 1 lelaki dekat tu mama duduk… dalam lingkungan 21-25 gitu la… diam ja tu budak… sya kesian pla nampak sbab kalau sya la di tempat tu lelaki duduk sudah sya pindah p duduk di kerusi lain...

Jadi…..
Mau tau apa perkara yang buat sya dari rasa kelucuan bertukar jadi marah… setelah sya mencuri dengar tu kondukter becerita sma tu driver bus…
Rupanya crita dia bgini….
Lelaki yang sebelah tu mama tu rupanya anak tu mama la juga..hahah..
Yang buat si kondukter marah ni… Dia cakap bagus-bagus sma tu mama tapi tiba-tiba tu anak dia pun p menyampuk & marah-marah.. Adooiii.,sepatutnya tu budak lelaki malu la mama dia x mau bayar… tapi memang begitu org tua dia.. Bgitu juga anak ni… rupanya tu anak pun x mau bayar...Asstagaaa.,negara…!!
50sen pun kedekut..?? Cam na la mau hidup..??? Untuk pengthuan.. Orang cina tu mama & anak dia… tpi sya x mengatakan ada kena mengena dengan cina k… 1 lagi.. Tu mama x kelihatan sperti 60 tahun la.. 45-50 thun la sya rsa-rasa..

So.,pengajaran di sini… jangan la telampau kedekut… duit bukan boleh bawa mati juga…

nah.,kalau bnyak bgini duit.. mau bawa juga masuk kubur.??LOL


Tengo pa jadi..? I'm pretty sure la…. 1 bus tu suda men'cop anak beranak tu kedekut.. So.,x ka itu sungguh memalukan..?? Eee.,kalau sya sangaaattttt malu ooowwhhh...
comments

4 comments:

MrKhairul kai said...

wkwkwkwkwkwkwkw....itu baru la kedekut tahi hidung masin....lawak2...kalau aku tu dkt2 sna..trus aku hulur la rm1 tuk dua2..kasi malu lagi dorg...wkwkwkwkw....

DoRaFioN Is FioNa said...

adeii.. teruk juga LOL..

Deffny said...

: kai - tula bhaa.. tahap kedekut yg mlampau da kan... nasib sya duduk jauh dari org tu.. kalo x mungkin sya tlong bayar jg la.. sbb apa la sangat tu 50 sen kn...ahhahahha..

Deffny said...

: fiona - ya bha... tahap yg teruk punya kedekut sda..hahah