Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Tuesday, December 17, 2013

It's been too long......

Waaaa.,how much I miss you my Blog... Sorry for Leaving you for so long.... very verrrryyy sangaatttt long... ada very... ada sangat lagi...(Failed..!) 

Dunno why...? Yepps... maybe I'm too bz... ya ka..? Errhhmmmm.,searching for the answer in my head...???? Still Dunno... It's just maybe and maybe.... and ya maybe....


okay... Sukup...! 

Wanna write something here....
untuk kesekian kalinya... bersamaan dengan 17 Disember 2013... 
Suddenly.. in 3 Am... 
I just can't Sleep...huuuu...
Then suddenly miss my blog...(bah..bah ada maksud ni owwh..)

Btway, just wanna write something here today...

Don't worry I'm still the owner for this Blog... Cehhh.,mau juga skema sangat... 
Yooooo.,what's up everyone... I'm Deffny... and you..?? 
Lama ooow.,sya x buka blog and write something here kan...
Macam ni blog pun matciam lain2 suda sama sya...
Oke la... cukup la untuk perkenalan diri kembali...
Just want to refresh something... :)

Oya.,its December...hohohoohoooo.. 

Merry Christmas to all of my viewers or visiters here... 
May God Bless you... 

Have a bless New Year for 2014.... 

You will never walk alone... As long you have God in your heart... God is there... .  .  .
And also here (In my heart) ^_______^

Have a bless Christmas for 2013... God love all of us...  ^___^




comments

Thursday, June 6, 2013

Dam Aratan Oku kepio...



Yes I Am...
WHY..??
I don't Know....???

Semua kelihatannya seperti serba tidak kena..
Semuanya seperti menyakitkan kepala... otak dan hati saja....

Apakah semua ini..?
Oooo.,ini tahap terkritikal sda kah ni arh..? 
sampai sya x tau apa mau cakap... ???!#$%^&*

Pernah kah kamu rasa mau memperbetulkan sesuatu tapi akhirnya kena kasi salah juga..?
Pendek kata semuaaaa lah salah...
Its feels so bad you know...hmmm..

Ya.,Bila kita mau perbetulkan keadaan itu... 
tapi apa yang terjadi pada akhirnya..??
It becomes worsessssssss....

Oooow.,sya betul-betul mau sakit jiwa suda oooo...
hmmm.,FYI ini bukan berkaitan percintaan k...hoohooo..

Mari sya bawa sedikit kamu berjalan-jalan untuk merasai perasaan yang sya hadapi dan alami sekarang... 

Sya sedang gerammmm, girigitannnnn, kapanasssss, Aratannnn, macam sya rasa mau tampar laju-laju itu bulu idung & macam-macam lagi perasaan yang timbul tenggelam timbul balik..Aaaaaaaarrrgghh... 

Perasaan itu seperti ini...
We make an effort to make it more easier... to make it clearly... to make it comfortable...
But then...???
What happend..????

Malah.... di Persalahkan lagi dan makin banyak kesalahan yang di timbulkan...
Dan kelihatannya semua itu adalah berpunca dari diri kita sendiri...
Langsung tiada peluang sama sekali untuk merasakan kita berada di pihak yang betul dan benar... 
sedangkan kenyataannya adalah......
Memang kita betul pun..
Betapa salahnya dia pun.....
Dia tetap adalah betul....
Woooow.,feel like what..??

Bagus x paya cakap banyak kan..?
Sebab cakap banyak atau sikit...
Tetap kita adalah yang dipersalahkan...

Ooowww.,Thankiu saja la untuk semua ni...
I've learned something today...............
And I Thank for that...

What I've learned..??

Less Talk.... But Listen more.... Its make you Gold... 
But as long as you are NOT..............?
Silence is my best friend


Hmm.,What a Valuable Lessons... 
Hmmm.,owkey la tu..
"At least you've learned something on that..." 
Ya.,God always reminds me the word...
 Thank You Father God... ^_________^ comments

Friday, April 19, 2013

God Sent me to KK once again..

Woow.,what kind of Tittle oow that..? 
Relax guys... 
I'm just miss to make a joke here.. Joke kenen... 
Lamaaaaaaaaaaaaaaa suda betul sya teda update Blog ni oooowwww..huhuhu...
Owwwwh.,Dear Blog... I miss You soooooo much...Lel..

Wokey.. What goin' on here..??

Yupss.,God sent me to KK.. 
What is KK.? 
-Kedai keropok..? 
-Kedai Kasut..? 
-Kedai Karipap..? 
-Kampung kilimu..? 
-Kedai Kaling... 
wuuuuu.,become worst huh..? 
K.,no kidding... 
Its ---> Kota Kinabalu..yeppps you are right.. :)

Hmm.,Sebenarnya sya pun x tau kenapa sya berada di sini skli lagi..?

What do you think bout this..??
Mula-mula sya serba salah juga oooow mau menjalankan diri ini tiba-tiba meninggalkan my kampung halaman tercinta...
Yupss.,sebenarnya banyak benda yang akan ditinggalkan di kampung.. 
I'm not gonna mention each of it.. 
Yang boleh sya katakan memang Terrrrrrrrrrlalu Banyakkkkkkkkkk benda yang harus sya tinggalkan...
Untuk mengatakan tidak ada kesannya sama sya... 
hmm.,that was Lie...
It's Really Something to me..huhuu.. :'(

Tapi biarpun banyak sekali persoalan yang melanda...

-Kenapakah..?
-Mengapakah..??
-Bagaimanakah..?
-Macam manakah...?
-Apakah..?
kah...? kah...?? kahhhh..?? kaahhhh..??

Ooooh.,Too many Question Marks here...huhuuuu..

??????
??????????
???????????????

Satu yang sya SANGAT PASTI 

dan menjadi Pengharapan bagi sya untuk semua persoalan-persoalan itu dan ini...
Ialah......

Rencana Tuhan Tidak akan Pernah Silap...

Setiap yang terjadi dan yang akan terjadi adalah dalam pengaturan-Nya..
Akan Tetap Masih dalam Pengawalan-Nya selama kita mengandalkan Dia dalam kehidupan kita..
Yess.,I'm Very Sure of it... ^____^


Ni muka yakin ni...heheh  ^__^
Ya.,How hard it is... 
I believe that God is Planning something for me here.. 
Ya.,I'm Very sure.. :)

Because God is the Answer of Everything... ^__^

I Can Do All Things Through CHRIST Which is Strengthen me.. 

(Philippians 4:13)

~IF GOD BRINGS YOU TO IT, HE WILL BRING YOU THROUGH IT~


comments

Thursday, January 24, 2013

Happy Birthday to me ♪ ♫•.. ^2013^

hye.,everybody... ^__^
waa.,terus terang memang suda sangat lamaaaaa teramat lamaaaaaaa sya x update Blog ni..
dan ini adalah entry pertama sya untuk 2013..?
Entry pertama..? yuppps..huhu..
Nasib baik la masih bulan Januari..

So, belum teramat lambat dan terlewat untuk sya ucapkan Happy New Year 2013 to all my friends, readers and ...?? and apa lagi arh.. and siapa-siapa saja la..hehe..

Sya tau ada yang selama ni sembunyi-sembunyi saja baca Blog sya kan..?
it's owkey bha.. Yang penting kamu sporting..Hihi..
Namun sya senang jika sya dapat mengenali kamu wahai pembaca-pembaca yang setia.. ^__^

Owkey.. mari sya mau buat kajian kejap..

Siapa yang baca Blog sya dari 2011..? Angkat tangan..hehe.. yang 2012..?
dan yang baru perna baca hari ini..?LOL.. mau juga kenen bgitu kan..
suka hati la bah kan mau baca atau x..

owkey..so who's birthday..?

you or me..?
its me la..hehe.. my Blog also birthday..lol..
ya.,date birthday sya suda berlalu beberapa hari yang lalu tapi sya tetap mau cerita-cerita, sharing-sharing sikit sebab sharing is caring kan..LOL.. 

yala.,1 tanda kesyukuran sya untuk hari sya dilahirkan ble bah kan...

My question is..... Pernah kah kamu rasa kamu sangat bersyukur yang kamu dilahirkan di dunia ini..??

jawapan :
a) Perna yang dulu
b) kadang-kadang bersyukur
c) kadang-kadang tidak bersyukur
d) macam tidak perna
e) bersyukur juga sikit
Tttttteeetttt..!!! Begitu ka jawapan kamu..? jujur...? yang benar..? betul ni..?hehe..
Mungkin juga ada yang tidak pernah fikirkan benda ni seriously kan..??
it's owkey.. biasala bah tu belum matang kan...(LOL macam la kenen sya matang ni...) :P

bah.,owkey la.. sedikit untuk di share di hari lahir atau lebih tepat di hari ulang tahun kelahiran sya..Aisehh(skema sangat..)

owkey siapa tau....??
kalau ada birthday mesti ada apa..??
ini budak tadika pun tau jawapan ni...hoho..

So.,ya... here's my birthday cake for 23rd years old in 2013...

jengg...jenngggg...jennnnnnnggggg.....~



cantik ka tidak..?? sedap ka tidak...?? tidak perlu tanya sebab memang cantik dan memang sedap...hohohooh.. ^__^

Ni adalah kek sya yang paling special.. Nampak itu wording..? Full name kan..?ehhe..
cuba kamu tengo kek sya yang tahun lalu --> my birthday cake on 2012
looks different huh..? ada matang sikit kek kali ini..? atau ada sedap sikit..??
semuanya yes...
* matang sikit ? - yes
* cantik sikit ? - yes
* sedap skit ? - yes
* full name ? - yes
* special ? - of course.. because this cake is made by...hehehe... okey2.. no..no.. gave by my special one.. my beloved one.. yes him...hehe.. you know who I'm talking about..(ini bukan lagi rahsia.. someday I'll share this story with you all..heheh..)

so.,ya.. I'm so happy with the cake.. first time in my life ni.. my full name di kek birthday sya..heheh..

::: Darlenk Thanks so much.. bby love you so much.. Mmmuuuaaahhhhhhhhhhhhhh.. :*

So.,ya.. Tahun lalu sya lebih banyak story tentang berapa bnyak sms, post, hadiah yang sya dapat..

Tahun ni terus terang sya x lagi mendapat begitu banyak Sms, Hadiah dan Fb's post.. :'( so sad..lol.. (Fb post bnyak jg pla..lol)



x la.. buat apa mau sad... I'm happy owkey.. I'm the birthday girl mah.. mana ble sedih2..hoho..
Apa yang penting pada hari itu, orang tersayang dan juga keluarga tersayang ada bersama-sama sya di hari yang penting dalam hidup sya..hihi..



Emmm.,ya.. I think that's enough for me..

besides, I got a very cute and beautiful card made from korea... ooopssss.,no no.. not from korea owkey... From my beloved one.. My darlenk..hehe..(jgan marah arh b... :p)
(I know he works hard on it.. ^_^)


Darlenk.. Thanks so much.. bby love it so much.. :)
and I love you more than everything.. 

I also got A gifts from my mum and my cousin.. 



Dear my mum :  Ponsikou kuma dika ama.. auh oku mengharap doh hediah mantad dika kasasari tuh gisom minaganak koh doho... irih noh hediah paling berharga bagi doho.. (waaa.,spiking kama ni..kasi lulus saja la..hihi..)


Dear my darlenk : Terima kasih untuk kad yang sangat cantik.. bby tau b kerja keras untuk buat semua tu..
terima kasih juga untuk kek yang indah... there's my full name on it.. :) Terima kasih kerna mencintai bby.. :*


thanks for leaving your jacket here with me.. :)


Dear my cousin : Thanks for the very usefull book you gave.. How I need that..And I know God knows what I needed.. It's like a magic sometimes..hihi..



here's the video of me on my birthday 23rd..
video

Dear God, Thanks for everything..

YA..that's all I needed...
I'm Thankful and Grateful for everything happened in my life..
There's too many things happened in my life.. many things has changed too.. :)
My life may not going the way I planned it, but it is going exactly the way God planned it..
And I know everything is still on God's Plan..
God will bring to me what is meant to be... ^__^

Do you believe on God's Plan..?

Adakah kamu percaya akan Rencana Tuhan..?
Did You..?
or No at all...??
Let me share you something about it.. (Bah.,jaga.. mula suda ni sya mau berbicara...hihi..)
Be ready...
YOU SHOULD KNOW THIS....(Important..!!)
okey.. di bawah ada 1 picture... cuba teka picture apa ni..? 



So.,adik-adik sekalian picture apa ni..? abang-abang dan kakak-kakak sekalian confirm tau apa ni kan..??

katak..? berudu..? ikan..??? gula-gula..? Tauge..?? TTttteeeeeeetttttttt...semua salah...
So apa la..? 
Inilah yang dipanggil "Sperm" atau dalam bahasa malaysia = Sperma..
Owkey baiklah.. Sya tau sampai di sini ada suda yang negatif thinking.. LOL..
Bukanlah.. sya bukan mau mengajar kamu yang 18 tahun ke atas punya perkara..Aiishh..

Owkey..,direct to the point of my story..(Aisehh..)

So.,kamu nampak kan macam mana keadaan Sperma itu terjadi.. dalam beribu-ribu dan berjuta-juta sperma yang dihasilkan oleh si bapa,si daddy, si ayah.. 
CUMA 1 SAHAJA YANG BERJAYA BERTEMU PADA OVUM UNTUK DISENYAWAKAN...(sya tau ada yang baca part ni mula sda x faham..) 
well.,ya..kamu kan belum perna mengandung dan beranak.. 
bukan macam sya....EEhhhhh..,eehhh....bukan..bukan.. bukan sya.. sya pun x perna mengandung atau beranak tapi di sekolah menengah ada belajar ni kan..(kalau masi ingat la dan bila kamu dewasa kamu harus dan mesti tau perkara ini..)

So.,apa yang sya mau kamu dan kita semua yang ada di dunia ini sedar pada hari ini...


KITA ADALAH DI ANTARA "SATU" DALAM BERJUTA-JUTA-JUTA-JUTA-JUTA SPERMA YANG TERPILIH KINI "DILAHIRKAN" MENJADI MANUSIA YANG BERADA DI DUNIA INI..


Lucky or not..?? 

betapa bertuahnya kan..?
kenapa bukan sperma yang satu..? atau yang satu lagi..? atau yang tu na..? atau yg itu..? 

Tapi Kitalah si sperma yang satu-satunya terpilih dan berjaya emmm... berjaya apa ya..?? berjaya jadi manusia saja la.. klau sya guna ayat yang mendalam nanti adik-adik kita kebingungan suda sampai part ini.. 

Jadi itu adalah perkara yang kamu dan kita semua harus sedari.. Bukan senang-senangkan untuk dilahirkan sebagai manusia.. bukan semua sperma layak dan terpilih untuk jadi manusia di dunia ini... tapi cuma 1 sperma sahaja.. dan tanpa kita semua sedari.. kita adalah sperma-sperma yang terpilih itu.. dan akan dilahirkan di dunia ini.. 


Adakah kamu semua sedar betapa istimewanya kita yang merupakan di antara sperma-sperma yang terpilih itu..???
Kita dilahirkan bukan kebetulan atau bukan kerana tersilap atau kesilapan..


MELAINKAN KITA SEMUA ADALAH DALAM RENCANA TUHAN SEJAK KITA BELUM DILAHIRKAN LAGI.. 


"Sebelum Aku membentuk engkau dalam rahim ibumu, Aku telah mengenal engkau, dan sebelum engkau keluar dari kandungan, Aku telah menguduskan engkau, Aku telah menetapkan engkau menjadi nabi bagi bangsa-bangsa."


(yeremia 1:5)


Jadi jangan pernah remehkan lagi hari kelahiran mu.. Bukan sya bermaksud.. kamu harus menuntut majlis atau acara yang besar-besaran untuk hari ulang tahun kelahiran kamu tapi jangan pernah lupa untuk bersyukur atas kelahiran mu di dunia ini..
nanti sya akan share sedikit tentang "kenapa atau apa tujuan kita dilahirkan..?" (hehee.,bukan bermaksud sya serba tau tapi sya mau share apa yg sya pegang di dalam hidup sya sebagai panduan dan ingatan kepada sya dalam menjalani kehidupan di dunia ini.. ^__^ )

ALWAYS REMEMBER THAT YOU ARE SO SPECIAL..

GOD CHOOSE YOU LONG BEFORE YOU CHOOSE HIM..


God says your salvation is no accident. 
He chose you long before you chose Him. 
He took the initiative. 
The Good News translation puts it this way: "You were chosen according to the purpose of God."

"Dear friends, God the Father chose you long ago and knew you would become His children." 

(1 Peter 1:2) 



comments