Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Saturday, August 20, 2011

bagaimana mengawal lidah yang tidak terkawal.??

Today is Friday… my fav day actually… sbenarnya smua pun sya suka.. Tpi Friday the most la..hihi..
Pasal apa..? Sya pun x tau…
Salah 1 sya suka mgkin sbab ada College student fellowship (CSF) <-- ( untuk student2 kolej & anak-nak muda ) pada sebelah malam… ya.,ini every Friday evry week ada… so sya rsa happy la kalau dapat pgi.. Apalagi kalau dapat melayani… jadi backup singer pun sya suda sangat happy (ya.,everything I did just for my creator & savior..)..hihi.. ^_^
So.,ya minggu ni pun seperti biasa la ada juga CSF…
Sya jadi backup singer..hihi..^_^

k.,part yang sya mau story ni….
Kohtbah hari ni sya banyak terasa & tersindir…
Nha.,bagus la tu.. that’s mean… Roh kudus sedang bekerja..hehhee…

Apa tajuk kohtbah..??
" Bagaimana mengawal lidah anda..??? "
So.,kena tanya la sma ada kami lebih suka bercakap / mendengar…
So.,ada yang jawab suka bercakap… and majority jawab lebih suka mendengar…
Secara peribadinya la.. Sya pun lebih suka mendengar… tapi kalau keadaan meletakkan diri sya untuk bercakap… ya.,why not… bercakap ja la kn..heheh.. Tpi tu la kalau di beri pilihan sya akan pilih mendengar….
k.,topic yg kena bincang dalam kohtbah ni…

A. Ciri-ciri lidah yang tidak terkawal
1. Gossip ( Amsal 16 : 28 )
- waaa.,kalau cakap pasal gosip.. Mmg x asing la kan..? Sya percaya smua antara kita mmg pernah bergosip… malah ada juga yang jadi rutin harian…  btul kan..?? Bha.,meh kita ubah ni… elakkan membuat perkumpulan utk bergosip… not gud…..ermm..erm..

2. kelancangan ( Amsal 12 : 18 )
- apa contoh2 kelancangan..??
k.,sya bagi 1 contoh yg sya dengar di chuc tdi k…
"bodoh lah kau ni..!!"… seumpama gitu la… pasti banyak contoh suda muncul d fkiran kamu kan… elakkan kelancangan k..

3. tipu muslihat (Amsal 15 : 4 )
4. kebohongan ( Amsal 6 : 16, 17 ) , ( Amsal 12 : 19 )
- tipu muslihat & kebohongan ni lebih kurang ja ni… contohnya..yala kalau orang tanya… tpi kau kasitau yang x betul… itu menipu sda tu… x bgus tu menipu… memfitnah orang juga salah satu... yang tiada di kasi ada-ada.... ermm... not gud..

5. suka memuji-muji (Amsal 28 : 23 )
- nah.,ni lagi parah ni… mulut yang memuji-muji…
Macam mengampu la tu…
Lain di hati… lain di mulut…
Contohnya.. Nampak 1 prempuan yang dia sendiri x rasa & x nampak lawa… tapi dia puji gini : " Wooooowwww.,cantiknya kau ni…..comel lagi…. Wangi lagi tu.." <--- tapi dalam hati dia.. Eee.,buruk betul la ni perempuan ni…..
Eeee.,x bagus ooo cam tu…. Jangan gitu k… bagus lagi x paya puji apa-apa kalau x ikhlas….

B. Bagaimana mengawal lidah anda..??
1. menyedari kita bertenggungjawab kepada Tuhan atas ungkapan kita..
  • Matius 12 : 36
( Tetapi Aku berkata kepadamu: Setiap kata sia-sia yang diucapkan orang harus dipertanggungjawabkannya pada hari penghakiman. )

2. serahkan lidah kepada Tuhan…
  • Mazmur 19 : 14
( Mudah-mudahan Engkau berkenan akan ucapan mulutku dan renungan hatiku , ya TUHAN, gunung batuku dan penebusku. )

3. isikan hati anda dengan firman Tuhan..
  • Matius 12 : 34,35
( Hai kamu keturunan ular beludak, bagaimanakah kamu dapat mengucapkan hal-hal yang baik, sedangkan kamu sendiri jahat? Karena yang diucapkan mulut meluap dari hati. Orang yang baik mengeluarkan hal-hal yang baik dari perbendaharaannya yang baik dan orang yang jahat mengeluarkan hal-hal yang jahat dari perbendaharaannya yang jahat. )

4. dengar sebelum anda bercakap..
  • Yakobus 1 : 19
(Hai saudara-saudara yang kukasihi, ingatlah hal ini: setiap orang hendaklah cepat untuk mendengar, tetapi lambat untuk berkata-kata, dan juga lambat untuk marah.)

5. mengucapkan perkataan dengan penuh kasih dan memberi kehidupan.
  • Kolose 4 : 6
( Hendaklah kata-katamu senantiasa penuh kasih  , jangan hambar, sehingga kamu tahu, bagaimana kamu harus memberi jawab kepada setiap orang. )

  • Amsal 18 : 21
( Hidup dan mati dikuasai lidah, siapa suka menggemakannya, akan memakan buahnya. )

So.,lepas dengar kohtbah ni… sya betul-betul terasa… ya.,sya sbgai manusia biasa & yang berdosa.. Selalu buat kesalahan2 ni… bergosip, kelancangan tanpa sya sedari… waaa.,terlalu banyak la perkataan yang x membina sya selalu guna kan… selalu lagi tu pandai melatah... bukan setakat " Opocot..." tpi ... tuuttt.. tuuutttt.... x ble cakap... pengsan kamu..LOL..
so ya... baru sya sedar ooo lepas dengar kohtbah ni..  Sya mau ubah ni..


Oh.,I want to dedicate my tongue to God… oh.,God let my conversation be always full of grace, seosoned with salt, so that I may know to answer everyone... Amen.
comments

2 comments:

DoRaFioN Is FioNa said...

Amen... I'm so blessed!! thanks for the sharing.. teruskan pelayanan kamu aa deff.. Tuhan akan memakai kamu dengan luar biasa.. ^_^

russ2 said...

sa pn g2 jga oh def..bnyk btul yg kta bt tnpa kta sdari kan..