Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Sunday, September 16, 2012

Camp anjuran AHAVA, Taginambur, Kota Belud

AHAVA..? First time dengar perkataan itu..? Oke seperti yang team AHAVA ini terangkan AHAVA bermaksud "kasih" 
ya.,bgitu unik sekali nama team mereka kan..? 
mau sya terangkan lagi apa itu kasih..?hehehe.. Kasih ialah love...hehe.. 
oke-oke.. sya bukan mau terangkan tu.. dan sya bukan guru bahasa..lol..

Orait mari sya terus masuk kepada story sya yang sebenar..
Pada 7 - 9hb september 2012 team AHAVA ni telah menganjurkan satu mini camp yang bertemakan "love and Respect" bertempatkan di SIB Nampasan, Ranau. 
Team ini terdiri daripada beberapa anak-anak muda yang begitu rindu untuk melayani anak-anak muda yang lain. 
ini merupakan beberpa ahli dari Team AHAVA

So.,oke camp ni bermula pada 7hb bersamaan dengan hari jumaat. Sya ble katakan kami pmm dari sidang Poring datang tepat pada masa yang dijanjikan dalam 7:30 malam. kami difahamkan yang para penganjur belum sampai. Ya.,kami paham ada yang dari KL pulang 7hb pagi kan. So.,kami menunggu dengan sabar.. 
Setelah penganjur semua tiba boleh kelihatan sedikit kelam kabut berlaku.
Di mana dari segi pengurusan juga dalam pembahagian tugas atau kumpulan.(tapi jangan risau.. pada akhirnya Tuhan bekerja dengan luar biasa dalam camp ni.)  
Pada malam itu juga beberapa kumpulan dibentuk. masing-masing mempunyai kumpulan mereka. 

Kembalinya semua peserta pada hari esok, selepas divosi pagi. Kami masuk dalam 1 ceramah/seminar berkaitan i-Religion yang dikendalikan oleh Sis Fiona.(sis konon maka sya lebih tua..hehe.. sebab dia tinggi bha..hehe..) 


Waa.,begitu memberkati sekali dan membuka hati sya untuk mempelajari lebih lagi tentang perkara ini. Dan sya percaya peserta yang lain juga ada yang baru pertama kali mendengarkan tentang topik ini juga rasa diberkati. Kekuatan itu ada dan keberanian itu juga sudah ada kerana sebuah keyakinan dan kepastian yang Tuhan sudah berikan. Selebihnya semua itu dari kita, adakah kita siap..? Ask for yourself.. :)
Tidak lupa untuk mengucapkan ribuan Terima kasih kepada penceramah kita pada hari itu iaitu Sis Fiona. Untuk pengthuan dia sanggup untuk bersama-sama kita dan menyampaikan ceramah ini walaupun dia sebenarnya sedang bekerja di SIB KL. Tapi begitulah pekerjaan Tuhan dan rencana Tuhan tidak pernah gagal bairpun kelihatannya keadaan yang begitu sukar jika kita melihat itu dari sudut manusiawi. Tapi Tuhan tidak pernah berdiam dan berpeluk Tubuh. Tuhan memberi pertolongan-Nya tepat dan indah pada waktuNya.. Thanks God.

Selepas ceramah itu, Pastor Sauna mengambil bahagian dalam topik "Boy and girl relationship" and "How to say yes or no" 
Hahaaa., masi segar dalam ingatan sya cara pastor berkotbah. Sungguh luar biasa kerana sya langsung tidak berasa mengantuk biarpun sesi itu pada waktu petang yang kebanyakannya mata-mata dan telinga-telinga yang mendengar suda mula letih, mengantuk dan hilang fokus. Tapi pada waktu itu tidak berlaku sama sekali, malah kami dapat bergelak tawa dalam mendengar kotbah dari Pastor Sauna. Sangat enjoy dan sangat memberkati sekali. Banyak perkara-perkara yang dikongsikan dan diceritakan  kepda kami. Sya secara peribadinya sangat diberkati dengan cerita-cerita peribadinya di mana pastor menjadikan kisah-kisah masa lalunya sebagai panduan juga contoh yang baik yang boleh diikuti anak muda dan dewasa yang dalam proses mencari pasangan dan yang sedang berpacaran(oopppss.,tekeluar indonesia sya..hoho..)
Begitu memberkati sekali kotbah itu. Sya berani katakan orang yang tidak hadir pada hari itu sangat rugi. Kamu terlepas sesuatu yang sangat penting dan berharga. Tapi jangan risau.. melalui kesaksian-kesaksian para peserta berkat-berkat itu masih dapat dikongsikan.("Nasib baik lagi" kamu bilang kan.. :) "Syukur la" bilang bha... :)Oke.,sya trus skip pgi part yang "The Generation of God" mengambil alih malam itu. Di mana brother Fredy membawa sebuah kotbah yang bertajuk "breaktrough" 


Waa.,begitu memberkati sekali dan banyak menegur juga dalam kehidupan rohani. Bila si brother crita semua kisah-kisah lalu dia.. sya teringat pula juga kisah-kisah lalu sya di mana sya lalui hidup yang tidaklah begitu mudah. Namun kerana Tuhan yang mengasihi yang selalu memberikan kekuatan dan sentiasa memberi belas kasihan dan pengampunan. Hidup sya diperbaharui. Sya tidak pernah berbangga sedikit pun dengan kehidupan sya yang dulu-dulu.. Di mana sya banyak mengabaikan Tuhan. Sya banyak menyembunyikan diri sya. Sya akui itu ialah sya yang dulu. Sya x malu untuk akui itu sebab apa..? Sya suda dilepaskan dari kehidupan yang begitu. Sekarang sya ialah ciptaan Tuhan yang baru.(Sya berani katakan itu..) Tuhan telah menangkan sya. dan itulah perkara yang tidak pernah dan tidak mungkin sya perna lupakan sepanjang hayat sya di mana Tuhan telah menangkan sya.. :) 
Terima kasih Tuhan. sedikit kesaksian sya ada di sini.(tidak secara keseluruhan tetapi still.. I have something to share..) Click ini.. :)
So.,ya sya x akan hurai banyak-banyak n panjang-panjang nanti ada sya sertakan beberapa kesaksian dari pemuda-pemudi SIB Poring. Apa yang sya percaya Pekerjaan Tuhan sentiasa luar biasa. Segala yang mustahil jadi tidak mustahil jika dalam Nama Tuhan Yesus. Apa yang telah Tuhan berikan ,jadikan dan rasakan pada sya suatu ketika dhulu itulah yang sya harap mereka turut dapat itu semua dalam camp ini. Dan sya percaya mereka yang benar-benar datang dalam camp ini dengan tujuan yang benar dan menyerahkan hidup mereka kepada Tuhan telah menerimanya dari Dia.
Selepas selesainya sesi pada malam itu. sya x terus pulang ke rumah tapi ya sya sangat gembira dapat sharing-sharing dengan si Fiona (penceramah i-Religion dan utk pengthuan she is my best friend.. Dari kecil kami kawan. dan terpisah di alam remaja. dan kami berjumpa semula di dalam kasih Tuhan apabila kami sda mencapai usia puluhan "kdengaran seperti sangat tua pla kan?" lol) ya.,dan sya percaya kepulangan dia bukan hanya utk menyampaikan ceramah i-Religion tapi inilah rencana Tuhan sentiasa indah di mana kami dapat kongsi berkat-berkat Tuhan yang luar biasa sekali terjadi dalam kehidupan kami selama kami sudah terpisah di mana sya masi stay di sabah dan dia suda pergi jauh dari sabah.. Dia bekerja di KL.. Apa yang sya dapat katakan di sini.. 
"Our God is an Awesome God.." :) Praise The Lord.. ^__^ ini adalah antara berkat yang sya dapat dalam camp ini.. :)

Sya secara peribadi sangat-sangat berterima kasih dengan kehadiran dan adanya camp yg dianjurkan oleh Team AHAVA ini. Di mana sya boleh melihat beberpa Pmm ini sudah menunujukkan suatu perubahan dalam kehidupan seharian juga dalam kehidupan Rohani mereka. 
Sya tidak tau macam mana mau hurai semua ini tapi Tuhan yang maha Tau dan bairlah Tuhan dan Roh Kudus itu terus tinggal diam di dalam hati setiap peribadi yang telah menyertai camp ini. Dan biarlah api-api kemenangan itu sentiasa menyala-yala dan berterusan.. Bukan yang kejap marak, kejap padam. Ingat..! Jangan biarkan si syaitan mencuri penyembahan dan Firman dari hati mu. Simpan Rapi itu. Jangan pernah biarkan si syaitan memperoleh kemenangan lagi selepas ini.. Biar dia terus kalah. dan terus kalah. Marilah kita terus jadi pemenang dalam Nama Tuhan Yesus dan menjadi impak kepada pmm lain juga orang-orang yang masih jauh dari Tuhan. Tuhan mengatakan jadilah terang dunia.. :) 
[Mat 5:13]  "Kamu adalah garam dunia. Jika garam itu menjadi tawar, dengan apakah ia diasinkan? Tidak ada lagi gunanya selain dibuang dan diinjak orang.
Tuhan mau kita ubah dahulu diri kita menjadi garam yang boleh mengasinkan. Means berubah menjadi pmm yang berpendirian dan kuat Rohaninya dengan itu baru kita boleh memberi impak yang baik kepada orang lain/ramai.  ~Amen~

Dibawa ini ada beberapa kesaksian-kesaksian dari beberapa PMM SIB Poring yang telah menyertai camp itu. Tuhan memberkati kita. :)


click ni pic supaya senang sikit baca tulisan dia.. :)


Karena mata TUHAN menjelajah seluruh bumi untuk melimpahkan kekuatan-Nya kepada mereka yang bersungguh hati terhadap Dia. ( 2 Taw 16:9)
Tuhan sedang mencari-cari orang-orang yang siap dipakai-Nya dalam kerajaan Sorga.
Dan Dia akan mempersiapkan orang itu. Dia akan memberikan hikmat dan kekuatan kepada orang itu.
Dan orang itu adalah orang yang bersungguh-sungguh menyerahkan hatinya untuk datang kepada Tuhan.

Segala puji dan hormat dikembalikan untuk Kemuliaan Tuhan kita. ^__^
comments

No comments: