Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Wednesday, July 27, 2011

ketagih facebook..??

Nah.,sampai masuk berita online suda ni ketagihan facebook ni......
k.,baca-baca dulu ni kandungan berita di bwah...hhehe...





Naaahhhhh.,siapa yang terasa..??? siapa makan lada dia terasa pedas...hahaaa.... 
oke.,sya juga salah satu pengguna facebook... tapi tidak juga la sampai rasa mau mati kalau x buka facebook......?epppss.,btul ka tu..??hahaha... 

hmmm.,ada yang cakap kalau x buka Fb (singkatan facebook) rasa mcam mau mati....hahah... 
Ada juga orang yang cakap kalau dia x buka Fb pun x kesan apa-apa juga....

hmm.,bagi pendapat sya la.... 1,2,3 hari x buka FB mgkin masih boleh dikatakan biasa sja... tpi kalo sampai 1 minggu x buka Fb... sya punya fikiran mula berfikir-fikir juga la... Apa sudah yg terjadi di Fb...?? mesti banyak suda orang post comment, msg... & bnyak kawan2 baru add.... ada picture baru yg kena upload yang ada muka sya...LOL....  
gitu la fikiran-fikiran sya tu... sebenarnya Fb ni ada kebaikan & ada keburukan juga... 
terus terang la sya cakap... sebelum ada Fb hidup manusia x la begitu sibuk... 

bagi pandapat sya sendiri... sebelum ada Fb.. x lah perkara-perkara on laptop pagi-pagi atau malam... mungkin kalo sebelum adanya Fb... bangun dari tidur brkfast then mungkin tgo t.v atau cuci kain kah...LOL... 
Tapi setelah adanya Fb.. kadang-kadang bangun ja dr tidur pun Fb sdah depan mata...hahaha sya pasti bukan sya 1 org sja yang perna buat bgini..... 

Bgitu juga kalo malam.... sebelum ada Fb... di ruang tamu bersama keluarga tgo tv sampai lewat malam.... Ada kejadian tertidur di ruang tamu lagi tgo tv....

Tapi setelah ada Fb.... malam mesti sebelum tidur sempat juga mau check2 Fb.... atau memang Fb la kepentingan kalo mau relax2 mcam malam2 dekat mau masuk tdur..... 


Waaaaa.,besar betul ooo kan pengaruh Fb ni dengan manusia....
Sya dapat bayangkan ooowh kalo Fb atau semua laman sosial yang lain dihapuskan... (exp twitter,friendster & lain2..)
manusia pun akan kembali pada zaman tanpa Fb... paling-paling sibuk Handphone ja... Tgo tv... baca novel... dengar radio/lagu.... tidur....hahah.. atau siapa sangka ada manusia yang akan mencari juga atau mencipta laman untuk bersosial... 
waaaa.,manusia semakin sukar ditafsir suda... sukar di cegah & sukar di.... di apa arhh..? apa-apa sja la....LOL....

tapi sya mau bagi pendapat juga tentang kebaikan yg sya rsa adanya Fb.... 
dulu-dulu kawan2 sya yang suda berpindah / tinggal di jauh-jauh pun senang sja mau contact2 skg... 
on chat sja... story..story..story... pic terbaru pun ble nampak juga... story terbaru pun tau juga smua... semua kawan2 yang sukar di jejaki dijumpai suda di dalam Fb... kecuali yang x perna buat Fb tu... mmg susah sikit la mau jejak..heheh... 

kebaikan Fb lagi... hmm.,kalo mau crita panjang2/ramai atau pun ada event atau mau invite2/reunion pun senang sja mau atur dalam Fb ni.... 
"macam makan kacang sja" orang blang..hehheh...

so.,sya rasa terpulang juga pada setiap orang... macam mana cara penggunaan Fb masin-masing... jangan salah guna suda la k.... bagi yang masih bergelar student tu pandai-pandai juga la atur masa... takan la kan depan Fb ja spanjang masa...... "dont face the wrong book" blang tu... so masing-masing fikir-fikirlah sendiri arhhh..ehhehe... ^__^


owkay la... sampai sini sja la sya membebel-bebel ni... 
panjang lebar suda rupanya...LOL...
See ya in my neXt Blog... Daaaa~~ ^__^
comments

4 comments:

Anonymous said...

betul tu deffany semua perlu kita buat dengan keseimbangan apapun terima kasih atas kongsian kamu itu

Keno said...

ko pun dalam kategori katagih juga kan?? hehehehe

Deffny said...

anonymous : ya la kan... sendri kena pandai mau seimbangkan la kan..

Deffny said...

keno : belum ketagih yang tahap sampai teruk punya la.... kalau x pun... diam2 sja...huhuh...