Feel free to Follow Deffny's Blog.. ^__^

Monday, January 2, 2012

Mau cat kuku mesti ada..??

Nha.,lain² kan bunyi tu tajuk sya hari ni...Hahhaaa...
Owkey...k...k.... ini menurut pengalaman & pandangan sya sendiri ni..
Teda istilah² "kata pakar" ...
So.,mau ikut.. mau dengar... mau percaya terpulang deh sama kamu... <-- harus baca ikut loghat indonesia...LOL

So.,berdasarkan the big tittle.... Apa jawapan Kamurang....?? 
Mau cat kuku mesti ada apa..??
jawpan ialah : Mesti ada kuku la bha...Harhaarrarrararraaaa...

Okey.,Stop..!! Stoppppp... Bukan sya bertujuan mau men teka teki ni..
Kalau mau teka teki click sini --> Cuba la jawap kalau dapat
Waa.,sempat lagi sya bagi teka-teki oo kan..LOL....

K.,la... yang serius punya sda ni... X ble main-main..
owkey.,i wanna ask u girls2 sekalian... eepss.,boys pun ble juga...heheh..
selalu kamurang cat kuku cam mana..? 
Sya tau ni.. tanpa berlengah-lengah kamu trus ambi cat kuku color pink tu trus kamu cat di kuku kamu kan...??? <--- dun worry u are not alone... sya pun perna buat jg gitu..Hahahha but FYI itu style pemalas tu macam tu...
Meh kita ikut yg style rajin punya... Haisshh.,no la... tapi Takan la kamu mau yang hari ni cat.. hari ni juga tetanggal tu cat kuku di kuku kan... 
No..no...no... kalau ble bertahan sampai hujung tahun..Hahahaa...
K.,gini la... biar pun cat kuku tu x bertahan sampai hujung tahun di kuku kau tapi jangan saja la hari ini cat.. hari ini t'tanggal suda kan... Nah.,x best la kalau macam itu....

K.,sya kasi tgo 1 pic... Dalam banyak-banyak ni pilih mana yang terpenting..?? 

Apa 4 perkara yg penting..??

Tau suda apa yang penting time mau cat kuku..???
Masi x tau..?? K.,sya zoom in sket.....



4 important thing : 
1. Nail polish remover
2. Base Coat
3. Top Coat
4. Nourishment Oil


Owkeyyy...meh sya kasi tau fungsi setiap satu ni dengan seringkas-ringkasnya... (<-- sebab sya tau ada di antara kamu yang memang tau..)

1. Nail polish remover - Hmmm.,off course la kamu tau apa kegunaan dia kan.. Bikin tanggal cat kuku kamu yang Huduh/hodoh sda tu.. Beli la yang quick/mudah untuk tanggal & yang ada nail protection.. supya x t'kupas-kupas itu kulit kuku... ( lagi-lagi kpada kuku yang nipis amat..) beli yang ada vitamin C / E ...

2. Base coat... Hmm.,mungkin ada di antara kamu yang rasa ni x penting... teda pun x apa juga... Ya.,memang betul la kalau teda base coat x mati pun...Harhaarrr... But i tell u... This thing will help u a lottTT ooow.... kenapa sya cakap gitu..? Mau tau kenapa Cat kuku mudah tanggal even harga cat kuku tu Ratusan..?? Time kena letak "nail polish" tu.. tanpa base coat.. bukan rata pun tu kuku tu... dengan mata kasar memang nampak halus saja tu permukaan kuku.. Tapi sebenarnya ada lubang² & bukan rata pun.. itu la penyebab cat kuku di kuku tu cepat sja t'tanggal.. tu sebab kena pakai Base Coat sebelum pakai nail polish.. Lagi 1.. Hasil lebih rata & lebih melekat.. so.,jangan males-males guna base coat sblum letak your pinky nail polish...LOL..

3. selepas letak nail polish baru la letak Top coat.. Ini menjadikan kuku anda kelihatan lebih mantapz... yala.,ba-blingz ba blingz A.K.A kilat mengilat gitu...Hehehe.. lagi tahan lama cat tu di kuku anda... atau anda memilih untuk mudah tanggal.?? cuci 1 piring saja sda tetanggal..LOL...

4. Nourishment Oil.. oke.,let me show u 1 pic more.. 

Nampak ka bahagian tepi² kuku tu yang ada tekluar dari zone yang x patut.. ini adalah kuku sya yang sebelum sya letak nourishment oil tu.. kalau sda letak memang x akan sehuduh macam ni..kehekkekee...


Itu lah k'gunaan tu.. letakkan di setiap tepi² kuku yang ada tersilap² & tekeluar² tu... sya x tau macam mana mau explain ooo.. Kejap sya cari cara-cara tu dalam you tube.. kita tgo apa macam dia buat k...




Owkey.. so itu la 4 benda yang penting kamu harus ada untuk mendapat hasil yang lebih memuaskan kalau mau cat kuku.. <-- Macam promoter pla...
formula dia semudah ini : 
( polish remover + base coat + nail polish + top coat + nourishment oil ) = Awesome nails...

Semoga Tutorial yang x seberapa dari sya ni dapat membantu sikit-sikit pun jadi la...heheh..
kalau ada yang x ngam kamu rasa-rasa.. atau cara sya salah.. pls drop some comment... I'll really appreciate it... yala.,x semestinya apa yang sya cakap ni 100% betul & benar kan... I do mistake too..huhu.. seperti yang sya cakap awal-awal... ini semua berdasarkan pendapat & pengalaman sya sendiri sja.... 
So...pls correct me if  I make mistake...
Thengs for reading..... A big smile for you... ^_____^

comments

2 comments:

beaty said...

wah ko pun minat cat2 ni pula kan..he he he

Deffny Ly said...

bukan sha minat...
aktiviti d msa lapang tu..hohoo..